Sergi Hernanz Nogueras

Sergi Hernanz exposa en XII Fòrum TIG-SIG:CityPass: informació integral del SmartCity en una sola APP

Sergi Hernanz ha creat la seva propia carrera professional com a emprenedor i com a soci tecnològic de projectes punters i innovadors en les TIC. En la seva primera empresa es va centrar en la creació d'un innovador dispositiu embedit per a l'automatització i control d'edificis. Una plataforma d'intercanvi i edició simultània i en temps real va ser el seu segon ambiciós projecte. En l'actualitat aquests desenvolupaments formen part de la cartera de socis i clients d'InQBarna, un estudi de disseny, incubació i creació d'aplicacions mòbils amb multitud de projectes propis i col·laboracions amb tercers. Dins d'InQBarna han treballat per a diversos clients on han resolt de diverses maneres els problemes propis de les TIG/SIG. El projecte més característic és Nice City Pass.

Raúl García Piñeiro

Raúl García exposa en XII Fòrum TIG-SIG: Realidad aumentada aplicada a la gestión de recursos energéticos mendiante la virtualización de activos


Licenciado en Informática por la Universidad de Deusto. Actualmente es Gerente Senior en la Unidad Geoespacial y Movilidad en Indra donde lidera proyectos para distintos clientes y mercados desde hace 10 años. Es especialista en soluciones de GIS y Movilidad para el sector de Energía y Telecomunicaciones donde ha liderado distintos proyectos y líneas de negocio a lo largo de sus 16 años de carrera profesional. El objetivo de los proyectos en los que ha trabajado han estado relacionados con la eficiencia energética y optimización de procesos mediante la implantación de Sistemas de Información Geográfico y herramientas de movilidad avanzadas.

Sergio Anguita

Sergio Anguita exposa en XIII Fòrum TIG-SIG: INSTAMAPS: Plataforma d'usabilitat per a la geoinformació

En Sergi Anguita ha treballat sempre a l’àmbit de les Tecnologies de la Informació, inicialment com a enginyer de sistemes i més tard com a gestor. Actualment és el Cap de l’Àrea de Geotecnologies de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, on gestiona els equips encarregats del desenvolupament i manteniments de serveis GEO a Internet, així com de potenciar aquest canal a través de noves propostes definides i executades seguint la metodologia Lean Startup. Apassionat de l’emprenedoria, és co-organitzador de Lean Startup Circle Barcelona i Startup Weekend Barcelona. 
En el fòrum XII exposà: "Informació de base i Realitat Augmentada"

David Marimon

David Marimon exposa en XII Fòrum TIG-SIG: Tecnologies de la Realitat Augmentada basades en la visió

David Marimon és CEO i co-fundador de Catchoom. Es va doctorar per la École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL - Suïssa) el 2007, en el camp de la Visió per Computador i la Realitat Augmentada. Té diverses patents i articles en congressos de primer nivell internacional. El 2011 i 2013, va ser Speaker al Mobile World Congress. Abans de fundar Catchoom era cap de project a Telefónica Digital, portant l'àrea de Reconeixement d'Imatges i Realitat Augmentada mòbil.


José Ma Zolle del Rey

José M. Zolle exposa en XII Fòrum TIG-SIG: Mapas y contendios TomTom para la Realidad Aumentdad

Director Content Operations Western Europe at TomTom. Director de Operaciones de Western Europe. Lleva 16 años trabajando entre TeleAtlas y TomTom, primero como responsable del Mapa de España y actualmente, director de operaciones de contenidos de Europa Occidental en TomTom Maps.

David Donaire

David Donaire exposa en XII Fòrum TIG-SIG: Real-time asessment under free living conditions

Fellow, Respiratory Department, Centre for Research in Environmental Epidemiology (CREAL), Barcelona, Spain. Member, College of Physiotherapists of Catalunya, Barcelona, Spain. Member, Group of Down Syndrome, Universidad Ramón Llull, Barcelona, Spain. Member, Spanish Society of Epidemiology (SEE), Spain. Premios: 2008- The ERS COPD Research Travel Grand, Berlin.  2009 - Award for Effects of physical activity in course of Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD), College of Physiotherapists of Catalunya, Barcelona, Spain.

Manuel Marín Vivas

Manuel Marín exposa en XII Fòrum TIG-SIG: TMB Connecta, transport i mobilitat


Responsable de Tecnologías de Comunicación e Internet en TMB, donde desarrolla los canales internet de la compañía, web corporativas, web de Barcelona Bus Turístic y Revistas Digitales, así como las aplicaciones móviles TMB virtual y TMB Maps.

Andreu Ibáñez exposa en XII Fòrum TIG-SIG: Noves eines per captar i mostrar la realitat, la visió Google

 
L'Andreu és Project Manager a Ponent 2002, una PIME tecnològica localitzada a Lleida. Amb 25 anys d'experiència en el sector, sempre ha estat involucrat amb el món de la IT i gaudeix innovant constantment. Actualment es dedica a la creació de noves tecnologies per a àrees i camps d'aplicació diversos com l'arqueologia, murs multi pantalles, i drons. A més, està fent desenvolupaments per a Google Glass en el marc de la iniciativa GlassLleidaDevelopers.com, i desenvolupaments per a Google Earth al Liquid Galaxy Lab, un projecte específic dins de la iniciativa Laboratori TIC entre el Parc Científic Tecnològic i Agroalimentari de Lleida i la Universitat de Lleida, dedicat a la investigació i realització de projectes basats en la tecnologia Liquid Galaxy de Google

Helena Tatay

Helena Tatay exposa en XII Fòrum TIG-SIG: Cartografía, dibujando el pensamiento

Helena Tatay es historiadora de Arte por la UAB . Ha sido directora artística de la galería Joan Prats , Barcelona y Nueva York de 1986 a 1997, desde entonces es comisario independiente y crítico de arte.  Ha realizado exposiciones de diversas artistas , entre ellas , Joan Brossa , 1996 ( Fundación Joan Miro , Palma ) ; Hiroshi Sugimoto 1998 ( Fundación La Caixa , Madrid y Centro Cultural de Belem , Lisboa ) , Hans Peter Feldmann 2001, (Fundación Tàpies , Barcelona ; Centro Nacional de la Fotografía , Paris ; Fotomuseum , Winthertur , Museo Ludwig , Colonia ), " Fernando Bryce " 2005, Fundación Tàpies , Barcelona; " Anna Maria Maiolino " 2011 , (Fundación Tàpies , Barcelona Centro Gallego de Arte Contemporáneo , Santiago de Compostela y Malmö Konsthall ) , " Una exposición de Arte " , 2012 Serpentine Gallery , Londres , Bawag Foundation , Vienna, Bass Museum, Miami , " Cartografías contemporáneas, Dibujando el pensamiento "2012-13 , Caixa Forum, Barcelona y Madrid . Ha publicado diversos libros sobre arte y es autora de artículos en catálogos y revistas especializadas.

Eduard Ràmia

Eduard Ràmia exposa en XII Fòrum TIG-SIG: El Taxi en un click

Gerent  de l’Institut Metropolità del Taxi. Eduard Ràmia i Gallén va néixer a Barcelona l’any 1963. És diplomat en Relacions Laborals i membre de l’Il•lustre Col•legi de Graduats Socials de Barcelona. Ha estat assessor de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) durant més de 15 anys, membre del Consell d’Administració de l’Institut Metropolità del Taxi (IMET) de 1999 a 2011,  i des de setembre d’aquest any, és gerent d’aquest Organisme. Un dels objectius de la seva gestió és promoure el salt del sector del taxi de l’AMB al Segle XXI i ha començant amb l’impuls de la informatització del sistema d’exàmens per accedir a la professió  i la substitució de la revista corporativa de paper al sistema on-line. Està posant l’esforç de l’Organisme en acompanyar i promocionar les noves aplicacions informàtiques dels darrers temps  tant per a la informació com per a l’organització del sector del taxi. Ha plantejat la creació d’una aplicació pròpia de  l’IMET per tal que el client del taxi pugui saber des de qualsevol dispositiu el cost i el temps d’un recorregut amb taxi a l’entorn metropolità. És un convençut que les noves solucions tecnològiques són el millor aliat del sector i que hi ha de caminar en paral•lel sinó vol perdre el posicionament com a transport públic de proximitat en el marc d’unes ciutats en plena transformació tecnològica. Creu que cal passar del “Taxi-driver al Taxi 3.0”.

Sergio Jerez Rico

Sergio Jerez exposa en XII Fòrum TIG-SIG: Barcelona a la butxaca

Director Ejecutivo de Administración Electrónica Ayto BCN Formación: Empresariales – Universidad Central de Barcelona, Master en Dirección de Operaciones e Innovación (ESADE) / Master in Public Administration (ESADE) Ha realitzat tota la seva carrera professional en el àmbit de la modernització del Sector Públic, amb una experiència de més de 15 anys en consultoria. Actualment és Director Executiu d’eAdministració de l’Ajuntament de Barcelona. Una de les funciones principals dins la seva direcció,  és la de fer arribar l’administració electrònica a tots els àmbits de la gestió municipal amb l’objectiu de  prestar un servei més simple i àgil al ciutadà; impulsar la difusió i  la implantació de les noves tecnologies, tant a nivell intern com extern,  i donar impuls a l’Administració Electrònica com a motor de transformació de la gestió municipal

Raimon Homs

Raimon Homs exposa en XII Fòrum TIG-SIG: Optimització de processos amb Realitat Augmentada


Socio y Project Manager at Pangea Reality Desde la fundación de la empresa ha desarrollado distintas tareas  participando en proyectos de desarrollo de aplicaciones móviles para plataformas iOS y Android con una alta utilización de la realidad aumentada. También es Mobile Lead Project Manager at OgilvyOne y ha participado en la fundación de: Fan Estrategia Online y Protegetuweb.com. 

Carme Montaner

Carme Montaner exposa en el XII Fòrum TIG-SIG: El mapa com a visió de la realitat. Una mirada històrica

Cap de la Cartoteca de l’Institut Cartogràfic de Catalunya des de l’any 2001. Doctora en geografia per la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre la història de la cartografia topogràfica a la Catalunya contemporània. Ha realitzat estades d’investigació a Copenhaguen (1989), París (1991) i a la Universitat de Brown als Estats Units (2012). Ha estat presidenta de l’Associació de Geògrafs Professionals de Catalunya (1993-1994) i actualment forma part de la Junta de Govern de la Societat Catalana de Geografia. Ha format part del Comitè organitzador del Segon Congrés Català de Geografia dedicat a «El mapa com a llenguatge geogràfic» (2008) i és coordinadora de les Jornades d’Història de la cartografia de la ciutat de Barcelona (2010, 2012). S’ha especialitzat en el camp de la catalogació de mapes, àrea en la qual ha participat i organitzat en diversos congressos nacionals i internacionals. És membre fundador de l’Associación de Cartotecas Públicas Hispano-Lusas i vice-president de la Comissió “Tecnologies digitals i patrimoni cartogràfic” de l’Associació Cartogràfica Internacional. Ha organitzat i comissariat diverses exposicions de cartografia. És membre del consell editor de les revistes Imago Mundi, e-perimetron i Treballs de la Societat Catalana de Geografia. Es dedica a temes d’història de la cartografia contemporània de Catalunya i més darrerament en la història de la cartografia missional del Perú al segle XVIII.

En el proper Fòrum ens explicaran ...

Helena Tatay

Cartografías contemporáneas, dibujando el pensamiento

 El ser humano siempre ha necesitado proyectar y construir  estructuras para entender  el caos que es la vida. Los mapas fragmentan la realidad y nos permiten presentarla en forma de tablas. De esta manera, traducimos y codificamos el espacio físico, pero también el conocimiento, los sentimientos, los deseos y las experiencias vitales.

Representar la tierra en un plano, proyectar un objeto tridimensional en dos dimensiones, fue una transformación formidable. Con este proceso adquirimos la idea de espacio, que ha conformando el pensamiento europeo. Como señala el geógrafo Franco Farinelli,  desde los inicios del conocimiento europeo, no hay otra manera de conocer las cosas que no sea través de su imagen. Difícilmente podemos ir más allá de su apariencia, de su representación

En el siglo XVII, empiezan a dibujarse sobre un plano clasificaciones y fenómenos. Los conocimientos cartográficos se combinan con las habilidades estadísticas. De esta manera surgen los mapas de datos, que ayudan a visualizar el conocimiento y lo transforman en ciencia. Un siglo más tarde, vinculada a la expansión colonial de los países europeos, se desarrolla la cartografía científica. Al mismo tiempo, en los salones franceses regidos por mujeres, aparecen las cartografías sobre sentimientos. Desde entonces, los mapas representan y hacen visibles todo tipo de territorios físicos, mentales y emocionales

Ya en el siglo XX, la representación del mundo cambió con los adelantos técnicos, como el avión y la fotografía, que permitieron reproducir la realidad con exactitud. Por otro lado, la comunicación inmaterial,-el telégrafo y el teléfono- produjo “la crisis del espacio”, que tan bien reflejó el cubismo.

Con Internet se anulan definitivamente los conceptos tradicionales de  tiempo-espacio. El espacio contemporáneo es un espacio heterogéneo. Somos conscientes de que vivimos dentro de una red de relaciones y flujos materiales e inmateriales, pero todavía no tenemos un modelo que represente esa articulación invisible y en red. Vivimos en tensión entre lo que fuimos y podemos pensar y lo nuevo que no sabemos representar.


Andreu Ibáñez

Noves eines per captar i mostrar la realitat. L'apropament Google.

L'Andreu Ibáñez introduirà els nous mètodes de captura de dades per a mapes que utilitza Google, així com un innovador sistema de presentació multipantalla, el Liquid Galaxy.
L'Andreu és Project Manager a Ponent 2002, una PIME tecnològica localitzada a Lleida. Amb 25 anys d'experiència en el sector, sempre ha estat involucrat amb el món de la IT i gaudeix innovant constantment. Actualment es dedica a la creació de noves tecnologies per a àrees i camps d'aplicació diversos com l'arqueologia, murs multi pantalles, i drons. A més, està fent desenvolupaments per a Google Glass en el marc de la iniciativa GlassLleidaDevelopers.com, i desenvolupaments per a Google Earth al Liquid Galaxy Lab, un projecte específic dins de la iniciativa Laboratori TIC entre el Parc Científic Tecnològic i Agroalimentari de Lleida i la Universitat de Lleida, dedicat a la investigació i realització de projectes basats en la tecnologia Liquid Galaxy de Google.

Andreu Ibáñez, amb unes google Glass amb la Seu de Lleida al Fons

Ressenya: Acte de "Reconeixement i impuls de la Cambra de Comerç de Barcelona a l'Institut Cartogràfic de Catalunya"

El dijous 7 de novembre, a la tarda, a la Llotja de Barcelona es va celebrar l’acte de "Reconeixement i impuls de la Cambra de Comerç de Barcelona a l'Institut Cartogràfic de Catalunya".

En aquest acte hi van intervenir el president Sr. Miquel Valls i, el vicepresident de la Cambra Sr. Josep Miquel Basañez que van fer una exposició de suport i impuls a la tasca de l'ICC, tot recordant-ne els seus inicis i el servei que han donat a les empreses i a la societat al llarg dels darrers trenta anys.

A continuació el Dr. R. Fraser Taylor, director del Centre d'Investigació en Geomàtica i Cartografia a Carleton University va impartir una lliçó magistral sobre el futur de la cartografia, exposant la importància del nou concepte de la «cybercartografia» i el seu impacte econòmic i social en els propers anys, on la tecnologia ens durà a un món on la geolocalització serà un component bàsic del nostres afers diaris.

Per concloure, i fóra de guió, el secretari de la Cambra, el Sr. Xavier Coronas va llegir l’acte de la darrera Junta de la Cambra on es va acordar lliurar la medalla d’or de la Cambra al Sr. Jaume Miranda per la seva tasca continuada al capdavant de l’Institut Cartogràfic de Catalunya.

Dia Mundial del SIG

Jornada Dia Mundial del SIG divendres 8 de novembre

El Laboratori de Cartografia i SIG, Facultat de Geografia i Història, UNIVERSITAT DE BARCELONA amb el  
Departament de Geografia i Laboratori d'Informació Geogràfica i Teledetecció, UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA  i el Departament d'Ensenyament, GENERALITAT DE CATALUNYA. Amb el suport de l'Institut Cartogràfic de Catalunya i el patrocini d'ESRI Espanya Organitzen una jornada, amb doble sessió en motiu del dia mundial del SIG, amb el títol de LA CARTOGRAFIA i ELS SIG EN LA GEOGRAFIA ACTUAL. En el Bloc matinal es faran ponències sobre el SIG i l'experiència professional. En la sessió de la tarda estarà dedicada a aplicacions didàctiques al mon de l'ensenyament. 



Oferta Miramon pel dia mundial del SIG
Per tal de celebrar el dia mundial del SIG, aquest 8 de novembre l’equip MiraMon ho celebra amb tots vosaltres amb la gratuïtat d’una llicència nominal del SIG MiraMon Professional