Les "9as Jornadas SIG Libre Girona" han tornat a superar totes les expectatives, breu resum amb imatges.


El SIGTE, organitzador de les Jornades de SIG Lliure, ens ha preparat un programa d’allò més interessant, com es ja habitual. ACTIG patrocina aquestes jornades i ho fem de bon grat.
  
Gemma Boix, Directora del SIGTE, obrint les Jornades
L’ecosistema de tècnics i programadors, al qual van dirigides aquestes jornades, generen un ambient obert i col·laboratiu on es facilita que els que es mouen al voltant del món  “open source”, apartat SIG/TIG, expliquin què han fet i com ho han fet. I ens agrada que sigui així, tornarem a Girona.

Malcolm Bain, en la seva intervenció

Sessions plenàries:

Malcom Bain va explicar com fer diners, legalment, amb els desenvolupaments “Open Source”. Ull amb els taurons!











Alberto Labarga, durant la seva ponència
Alberto Labarga i el periodisme de dades. Observeu el primer full de càlcul conegut. Ens va citar per unes jornades de periodisme de dades que es faran al CCCB el proper mes de juny. Estarem alerta!









Irene Compte, en plena performance
Irene Compte va tornar a Girona i ens va escenificar com es crea un nou sector professional del no-res. Les  imatges de la magnífica “performance”, president i vicepresident de l’ACTIG inclosos, parlen per sí soles. També demostren que estaven preparats per la tornada!
    






















Óscar Marín, durant la seva intervenció
Óscar Marín de Outliers Collective ens va introduir a conceptes com "Grounded web" i "Geohashing" i utilitats com face++.(www.faceplusplus.org)


Víctor Olaya, tancant les ponències matinals
Victor Olaya ens va mostrar la seva faceta musical i literària i en una altra sessió, ens va explicar en que consisteix una hackfest de QGIS. Va proposar que Girona (o un altra ciutat de l'estat espanyol) patrocini una de les reunions anuals, de les dues que es realitzen, del grup de programadors del programari lliure QGIS: «ho estudiarem», va dir la Gemma Boix.



Ed Parsons, Google, durant la ponència de clausura
Les jornades les va concloure l'Ed Parsons de Google que ens va explicar per on està avançant el gegant d'internet pel que fa al món "geo". La principal línia que s'està seguint: cartografiar els interiors d'edificis: hem de canviar d'escala. També va reconèixer que Google no sempre l'encerta!










Ed Parsons a Girona

Les jornades SIGTE d’enguany es van tancar amb una conferència del Mr. Ed Parsons, que va exposar els conceptes open des del punt de vista de Google. Va mostrar la cartogrpher back pack. És un dispositiu per a cartografiar l’interior del edificis, de manera ràpida, més info.


La "Cambridge digital Library" incorpora els mapes del atlas "Theater of the Empire of Great Britaine"

John Speed’s Theatre of the Empire of Great Britaine is one of the world’s great cartographic treasures. Published in 1611/12, it marked the first time that comprehensive plans of English and Welsh counties and towns were made available in print.

Nou èxit del Dia de la Interoperabilitat a l'ICGC

El passat divendres dia 13 de Març, es va celebrar a la seu de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, el «Dia de la Interoperabilitat», i que va comptar amb la participació de diferents personalitats del món de la «interoperabilitat» com:

  • Athina Trakas de l'Open Geospatial Consortium, que va fer una introducció del que és l'ILAF (Iberian and Latin-American Forum del OGC).

  • Dr. Luís Bermudez, que va explicar els darrers conceptes aplicats a les Smart Cities, i el cas de la ciutat de Singapore.

  • Clemens Portele, que va fer una interessant comparativa del format JSON vs XML, i va presentar l'estat actual d'evolució del JSON dins dels estàndards OGC.

  • Víctor Pascual, que va presentar Instamaps amb JSON i va explicar conceptes com GeoJSON i TopoJSON en el marc d'Instamaps.

  • Gonzalo López i Pablo Martínez, que van explicar la seva experiència en la creació de la IDE Rioja.

  • Dolors Barrot, que va explicar els progressos en la implementació de l'estàndard de metadades OGC-CSW 2.0.2 en dades i serveis.

  • Ted Habermann - HDF - Director de la unitat "Earth Sciences" amb el nou estàndard de metadades: ISO1995-1. Va explicar que es creen els esquemes XML a partir de models UML, mitjançant un software creat per l'OGC.

  • Ana García Vicuña, que seguint amb la IDE Rioja, va explicar l'aplicació del format Geopackage (GPKG) a la BTA (Base Topográfica Armonizada) 1:5000 i 1:10000 i la seva transformació via FME, que només té implementat l'esquema bàsic de Geopackage. També va comentar quins software estan preparats per llegir-lo, com per exemple, QGIS.

  • Marie-Francoise Voidrot Fernández, de MeteoFrance i CoDirectora de la unitat MetOcean de l'OGC, que va explicar els estàndards  aplicats a la meteorologia, conceptes com Global Telecommunication System (GTS) xarxa punt a punt de tipus push i l'arquitectura funcional Open WIS.

  • Antonio Moya del grup INCLAM, que va explicar les seves experiències dels estàndard OGC aplicats al sector de l'aigua:Open SL, WPS, SPS, CTS, SensorML, WCS, SOS, WFS, WMS, WMST, així com per a dades de sèries temporals:WaterML2, que és un model estàndard per hidrologia, observacions i mesures d'OGC.

  • Gabriel Anzaldi, de BDigital que va explicar WatERP, un pilot de Interoperabilitat que s'està portant a terme a l'ACA com a "testbed" (cas d'estudi) del projecte de l'FP7 per la gestió dels embassaments.Es va crear una plataforma comuna d'intercanvi per integrar els nous serveis a partir dels estàndard OGC, en concret WPS (part d'anotacions semàntiques). Va comentar la necessitat de crear subesquemes de WaterML per la ineficiència de tanta informació del WaterML.

La moderació va córrer a càrrec d'en Joan Masó, del CREAF i membre actiu de l'ILAF.

Així mateix, a mitja jornada, els membres de l'ILAF van aprofitar l'avinentesa per retre un sincer homenatge a la persona d'en Jordi Guimet, en agraïment a tota la seva dilatada trajectòria professional, i fer-li així, un agraïment públic.

Barcelona Startup Map

Mapa interactiu per fer conèixer l'ecosistema emprenedor de Barcelona. Font:http://w153.bcn.cat/#/

Worldmap, on es poden fer i compartir mapes, i un d'ells es el de tweets


"The WorldMap platform is being developed by the Center for Geographic Analysis (CGA) at Harvard to lower barriers for scholars who wish to explore, visualize, edit, collaborate with, and publish geospatial information.

WorldMap is Open Source software.

The system attempts to fill a growing niche between powerful desktop-bound mapping applications, and lightweight web map solutions with limited capacity.

If you find WorldMap data or technology useful in your research we would love to hear from you.  Understanding how the system is being used and where it needs improvement is critical as we evolve the system together. "

Mapa de calor que mostra on son els aparells connectats a internet


Thanks to John Matherly, founder of Shodan, a search engine which focuses on helping companies locate internet-connected devices, we are getting a pretty detailed look at how the web looks on a map.
font:http://www.engadget.com/2014/08/29/internet-heat-map/?ncid=rss_truncated